ВНИМАНИЕ!

Вас автоматически перенаправит на сайт
 адвоката Зломинога Валерий

www.zlomynoga.com

Зміни до процесуальних кодексів

Одночасно із прийняттям нового Закону «Про судоустрій і статус суддів» (набрав чинності 03.08.2010) внесено суттєві зміни до процесуальних законів. Зокрема, значно скорочено терміни розгляду справ та процесуальні строки на оскарження; зменшено строки давності для звернення до суду, введено заборону апеляційним судам відправляти справи на новий розгляд; запроваджено в адміністративному процесі виклик шляхом надсилання тексту повістки електронною поштою, факсимільним повідомленням (факсом, телефаксом); закріплено в адміністративному та цивільному процесах право особи подавати апеляційну скаргу без подання попередньої заяви про апеляційне оскарження, запроваджено автоматизовану систему документообігу у судах та багато ін.
У зв’язку зі значною кількістю внесених змін, пропонуємо ознайомитися із порівняльними таблицями до процесуальних кодексів, в яких викладено старі та нові норми. Порівняльні таблиці до кодексів допоможуть швидко та ефективно ознайомитись зі всіма змінами в процесуальному законодавстві

Порівняльна таблиця до Кодексу адміністративного судочинства України
Порівняльна таблиця до Цивільного процесуального кодексу України
Порівняльна таблиця до Господарського процесуального кодексу України
Порівняльна таблиця до Кримінально-процесуального кодексу України

Слід також взяти до уваги, що за неповагу до суду значно посилено відповідальність у вигляді штрафу, який тепер може складати від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1700 грн). Неповага до суду може виражатись у злісному ухиленні від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача або в непідкоренні зазначених осіб та інших громадян розпорядженню головуючого чи в порушенні порядку під час судового засідання, а так само вчинення будь-ким дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил, а також у злісному ухиленні експерта, перекладача від явки в суд.
Притягати осіб до відповідальності за неповагу до суду уповноважені районні, районні у містах, міські чи міськрайонні суди (судді), а також місцеві адміністративні та господарські суди, апеляційні суди, вищі спеціалізовані суди та Верховний Суд України. При цьому, для притягнення особи до відповідальності її присутність є необов’язковою. До того ж протоколи у таких категоріях справ не складаються взагалі, а постанови у цих справах оскарженню не підлягають.
Для детальнішого ознайомлення із такими нововведеннями нижче розміщена
Порівняльна таблиця до Кодексу України про адміністративні правопорушення

В. Зломинога

Рекомендовані статті у подібних рубриках: