ВНИМАНИЕ!

Вас автоматически перенаправит на сайт
 адвоката Зломинога Валерий

www.zlomynoga.com

Парадокс в аптечці водія

Багатьом відомо, що забороняється експлуатація транспортного засобу у разі відсутності в ньому медичної аптечки, перелік медикаментів якої відповідає ДСТУ 3961-2000 для відповідного типу транспортного засобу /пп. є) та прим.2 п.31.4.7 ПДР України/.

Згідно з Переліком лікарських засобів, які повинні бути у медичних аптечках першої медичної допомоги для пасажирських легкових з кількістю пасажирів до 9 осіб та вантажних транспортних засобів (автомобільна аптечка - 1), аптечка має бути укомплектована наступним:

Засоби для зупинки кровотечі, накладання пов'язок при травмах:
Джгут для зупинки кровотечі
1 од.
Бинт стерильний 5м х 10см
1 од.
Серветки з хлоргексидином 6см х 10см
2 од.
Серветки кровоспинні з фурагіном 6см х 10см
2 од.
Пакет перев'язочний стерильний
1 од.
Лейкопластир в рулоні 5см х 5м
1 од.
Пластир бактерицидний 2,3см х 7,2см
4 од.
Косинка медична перев'язочна 50см х 50см
1 од.
Антисептичні засоби:
Розчин йоду 5% - 10мл
1 фл.
Знеболюючі та серцеві засоби:
Буторфанолу тартрат 0,2% - 1мл у шприц-тюбику
2 од.
Нітрогліцерин 1% в капсулах (0,0005)
20 капс.
Додаткові засоби
Ножиці з тупими кінцями
1 од.
Рукавички медичні №8 з поліетилену
1 пара
Плівка (клапан) для проведення штучної вентиляції
легенів

1 од.
Сульфаціл натрію 20% - 1мл у шприц-тюбику
2 од.
Булавки англійські
6 од.
Інструкція про користування засобами автомобільної аптечки
Футляр для аптечки
1 од.

Як видно зі списку, одним із лікарських засобів, який має бути в аптечці, - це буторфанолу тартрат 0,2% - сильнодіючий знеболювальний опіоїдний анальгетик. Даний препарат включено до Переліку сильнодіючих лікарських засобів за міжнародними непатентованими або загальноприйнятими назвами. Згідно Наказу МОЗ №360 від 19.07.05 буторфанол (Butorphanol) підлягає предметно-кількісному обліку та відпускається виключно за рецептом. Таким чином, купити в аптеці розчин бутарфанолу тартрат 0,2% неможливо. Однак, Наказ МОЗ №360 містить примітку, що медичні аптечки транспортних засобів, у які входить розчин буторфанолу тартрату для ін'єкцій 0,2% по 1 мл у шприц-тюбиках не підлягають предметно-кількісному обліку.

Згідно наказу МОЗ, який регламентує перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення, які повинні знаходитися у медичних аптечках, зазначено, що аптечку можна поповнювати. Наказ №360 не визначає механізму щодо поповнення аптечок буторфанолом тартратом для ін’єкцій 0,2%, якщо лікарський засіб витрачено, або строк застосування його минув.

Виходячи з цього, складається ситуація, що коли строк придатності бутарфанолу в аптечці минув або його використано, то даним препаратом аптечку поповнити неможливо. Необхідно буде придбати нову аптечку з даним препаратом. Отже, в такому випадку, водій переплачує значну суму, купуючи цілу аптечку з набором лікарських засобів заради одного препарату. І переплачувати водіїв примушує Міністерство охорони здоров'я.

Дана проблема є предметом розгляду в Антимонопольному комітеті України.

З ініціативи Антимонопольного комітету України Міністерство охорони здоров’я України внесе пропозиції Державному комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики щодо зміни вимог до комплектації автомобільних аптечок медикаментами. Про це міністерство офіційно повідомило на пропозицію Комітету за висновками проведеного дослідження.

Зокрема, йдеться про внесення змін до ДСТУ 3961-2000, що встановлює обов’язкову вимогу наявності в автомобільних аптечках препарату буторфанол тартрату, який через віднесення до сильнодіючих засобів водії не можуть придбати у вільному продажу.

На думку Комітету, автовласникам необхідно надати право замінювати обмежений до вільного товарообігу препарат на аналогічний за своїми властивостями або виключити з ДСТУ вимогу щодо обов’язкової наявності в аптечках саме буторфанол тартрату.

Як свідчить практика, через існуючі сьогодні вимоги водії змушені придбавати укомплектованими аварійні автомобільні аптечки, вартість яких є значно більшою від суми, яку можна було б витратити під час роздрібної закупки необхідних препаратів. Адже вимогами ДСТУ 3961-2000 допускається самостійна комплектація експлуатаційних аптечок власниками індивідуальних автомобілів.

Дослідженню й ініціативі Комітету передували звернення споживачів.

«Антимонопольний комітет втрутився в це питання, оскільки воно сьогодні турбує тисячі українських водіїв. Очевидно, що через скрутне економічне становище для громадян є обтяжливим купувати цілі комплекти автомобільних аптечок фактично заради одного препарату, який має аналоги. Комітет вважає, що автовласникам необхідно дозволити самостійну комплектацію та доукопмлетацію аварійних аптечок. Упевнений, що контролюючі органи, в особі Міністерства охорони здоров’я і Держспоживстандарту, знайдуть оптимальне рішення, яке дозволить водіям зекономити кошти», - повідомив в.о. Голови Комітету Олександр Мельниченко.

Медики дотримуються іншої точки зору, зокрема, Анатолій Черньов, директор АТ "Эксімед" пояснив:
100 аргументов против штрафов ГАИ
- Все, буторфанола нема в продажі, давайте його чимось замінимо. Ну як це?! Це ж серйозна річ! Це протишоковий антибольовий препарат. Це дуже серйозна річ. Якщо серйозна аварія і немає медичної допомоги, це незамінна просто річ. Немає - поклади туди анальгін. Так не можна, він не допоможе!
Парадокс: будь-який аналог бутарфанолу також буде у списку наркотичних засобів. А викреслити цей препарат із необхідного Переліку означає позбавити людей шансу на порятунок. Адже, 70% постраждалих в аваріях гинуть від больового шоку ще до приїзду швидкої.

В. Зломинога

Рекомендовані статті у подібних рубриках: