ВНИМАНИЕ!

Вас автоматически перенаправит на сайт
 адвоката Зломинога Валерий

www.zlomynoga.com

Чи буде газ в багатоповерховій забудові?


Уже протягом декількох років в багатьох містах України йде запекла боротьба між підприємствами по газопостачанню та житлово-експлуатаційними організаціями щодо питання, хто з них має укладати договори на газопостачання з мешканцями багатоквартирних будинків та хто має забезпечувати збір коштів за отримані населенням комунальні послуги з газопостачання. Зокрема, житлово-експлуатаційні організації ухиляються від укладання договорів про надання послуг з газопостачання з мешканцями багатоквартирних будинків, посилаючись на те, що такі договори мають укладатись між мешканцем та газотранспортною організацією.
При дослідженні даного питання слід керуватися Законом України «Про житлово-комунальні послуги» (далі – Закон) та Порядком визначення виконавця житлово-комунальних послуг у житловому фонді (далі – Порядок), затвердженим наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 25.04.2005 року №60. 


Відносини між виконавцем комунальних послуг та мешканцем квартири у багатоквартирному будинку регулюються виключно спеціальною нормою Закону, а саме ст.29 Закону. 
Відповідно до ст. 29 Закону договір на надання житлово-комунальних послуг у багатоквартирному будинку укладається між власником квартири, орендарем чи квартиронаймачем, з однієї сторони, та балансоутримувачем або уповноваженою ним особою, з іншої сторони. Підприємство по газопостачанню не є балансоутримувачем багатоквартирних жилих будинків, а отже, згідно Закону таке підприємство не має права укладати договори на надання послуг з газопостачання безпосередньо з власниками таких квартир (орендарями чи квартиронаймачами). Тобто, відповідно до визначення виконавця житлово-комунальної послуги, наведеного у п. 1 ст. 1 Закону, підприємство по газопостачанню не може бути виконавцем будь-яких житлово-комунальних послуг у багатоквартирних будинках. 
Ця ж спеціальна норма Закону (ст.29) визначає, що у випадку, якщо балансоутримувач (ЖЕК, ЖЕУ і т.п.) не є виконавцем окремого роду послуг (наприклад, не виробляє газу), він зобов’язаний укласти на умовах підряду договір з відповідним виробником певного виду комунальної послуги. Виробником же цієї послуги (централізоване газопостачання) є підприємство по газопостачанню, отже, договір стосовно колективного забезпечення населення газом для побутових потреб повинен укладатись між таким підприємством та житлово-експлуатаційною організацією. Зразок такого договору розроблено та втілено в життя однією з газопостачальних організацій України (див. текст). 
Стаття 1 Закону містить офіційно визнаний державою перелік комунальних послуг, до складу яких входить задоволення потреб фізичної особи у забезпеченні газопостачанням. Таким чином, газопостачання є комунальною послугою, обов’язок надання якої мешканцям багатоквартирного будинку згідно ст.29 Закону несе відповідний балансоутримувач житла, а не газотранспортна (газопостачальна) організація. 
Крім того, згідно з пунктом 4 ч.1 ст.7 Закону до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг належить визначення виконавця житлово-комунальних послуг відповідно до цього Закону в порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства. Як зазначено у пункті 1.1 Порядку органами місцевого самоврядування, власниками житлових будинків визначаються виконавці таких житлово-комунальних послуг: з управління будинком, спорудою або групою будинків; з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій; з ремонту приміщень, будинків, споруд, передбачених пунктом 4 ч.1 ст.13 Закону, з централізованого опалення, централізованого постачання холодної та гарячої води, централізованого водовідведення. Таким чином, слід звернути особливу увагу на те, що питання визначення виконавця послуг з газопостачання не врегульоване законодавчими та нормативними актами. 
Таким чином, дії газотранспортної організації з укладення договорів на газопостачання безпосередньо з мешканцями квартир у багатоквартирному будинку будуть суперечити вищезазначеним вимогам чинного законодавства. Укладення таких договорів можливе лише з мешканцями приватних житлових будинків, тобто, коли мешканець є одночасно і балансоутримувачем житлового будинку. 
Отже житлово-експлуатаційні організації, які покликані в першу чергу забезпечити населення всім комплексом комунальних послуг (в т.ч. і газопостачанням) та збір коштів за ці послуги, останнім часом вчиняють самовправні дії по ухиленню від виконання своїх прямих службових обов’язків, встановлених Законом. Одностороння зміна порядку надання комунальних послуг може призвести до негативних наслідків у сфері безпеки газопостачання та збору платежів за газ.  
В такій непривабливій ситуації житлово-експлуатаційні організації мають бути застережені від ініціювання дій по прямому порушенню чинного законодавства. В іншому випадку, газопостачальні організації вправі будуть звернутись до правоохоронних органів з вимогою притягнення до встановленої законодавством відповідальності за умисне невиконання керівниками ЖЕО своїх посадових обов’язків, оскільки, ігнорування вимог Закону завдає значної шкоди не лише газотранспортному підприємству, а й інтересам держави та підриває стабільність ринку газопостачання. 
Описана позиція газотранспортних організацій закріплена не лише законодавством, а також рядом судових рішень: Постановою ВГСУ від 01.11.07 №7/270, Постановою ВГСУ від 11.12.07 №7/280, Постановою ВГСУ від 11.12.07 №7/268, Постановою ВГСУ від 07.02.08 №7/295, Постановою ВГСУ від 26.03.08 №7/272… 


місто………                                                                            дата…….. 

Газопостачальна організація, надалі – Постачальник, в особі ….........................................................................., який діє на підставі довіреності №......... від.............. , з однієї сторони, та 

Житлово-експлуатаційна організація, надалі – Балансоутримувач, в особі ….........................................................................., який діє на підставі ………………………………………, 

надалі разом іменуються – Сторони, а кожен окремо – Сторона, керуючись ст.19, ч.2 ст.21, ст.29 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», уклали даний Договір про наступне: 

1. Предмет договору 

1.1. Згідно умов цього Договору Постачальник зобов'язується забезпечити в інтересах Балансоутримувача транспортування (доставку) природного газу (надалі – газ) для комунально-побутового споживання  населення, а Балансоутримувач зобов’язується забезпечити безперервне надання газу в якості комунальної послуги населенню (надалі – мешканцям) - наймачам (орендарям,  власникам) квартир, іншим особам, які зареєстровані в житловому приміщенні  (квартира,  комунальна  квартира,  гуртожиток), та своєчасно здійснити оплату Постачальнику вартості спожитого мешканцями газу в термін і на умовах, передбачених цим договором. 

1.2. Порядок та умови надання Балансоутримувачем газу мешканцям в якості комунальної послуги й збору комунальних платежів здійснюється на договірній основі між ними із дотриманням норм чинного законодавства України та діючих рішень та розпоряджень органів місцевого самоврядування. 

1.3. Надання Постачальником послуг щодо технічного обслуговування та ремонту внутрішньобудинкових систем газопостачання та дворових газопроводів здійснюється у відповідності до умов Генерального договору про надання послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових (будинкових) систем газопостачання житлових будинків, який укладається між сторонами окремо. 

1.4. Цим Договором охоплюється забезпечення газом усієї багатоповерхової забудови (будівель), призначеної для проживання населення, і яка перебуває на балансі, оперативному управлінні чи обслуговуванні Балансоутримувача чи його структурних підрозділів станом на ……………….року 

2. Режим поставки газу та якість газу 

2.1. Параметри якості природного газу  повинні  відповідати державним  стандартам  -  ГОСТ 5542-87 "Газы горючие природные для промышленного  и  коммунально-бытового назначения.   Технические условия",  а  у  разі  використання  газу локальних родовищ - ТУ У 320.001.5864-033-2000 "Гази горючі природні  родовищ  України  для промислового та комунально-побутового призначення". 

2.2. Постачальник повинен забезпечити величину тиску газу перед газовими приладами, пристроями мешканців, не менше мінімально допустимого значення, передбаченого нормативно-технічними документами на побутові газові прилади, пристрої. 

2.3. Постачання природного газу за цим договором повинно здійснюватись Постачальником безперервно у необхідних обсягах  відповідно  до Правил  надання  населенню  послуг  з газопостачання з дотриманням Правил  безпеки  систем  газопостачання,  затверджених   Державним комітетом України по нагляду за охороною праці. 

2.4. У  разі  відхилення  параметрів якості та величини тиску газу від встановленої нормативними документами величини Постачальник на вимогу Балансоутримувача здійснює  перерахунок  розміру  плати  за  ці  послуги  у  сторону зменшення відповідно до законодавства. 

3. Порядок обліку газу 

3.1. Облік обсягів газу, поставленого Постачальником Балансоутримувачу в межах цього Договору та переданого останнім мешканцям в якості комунальної послуги, залежить від наявної форми обліку обсягів споживання газу мешканцями та здійснюється наступним чином: 

3.1.1. Шляхом звірки кількості мешканців будинків: 

Ø       Сторони домовились, що звірка кількості мешканців будинків оформлюється до кожного 10-го числа звітного місяця актом звірки кількості усіх зареєстрованих мешканців будинків у двох примірниках, по одному для кожної із Сторін, підписується уповноваженими представниками Сторін та скріплюється їхніми печатками.  

Ø       При наявності у окремих мешканців пільг  на оплату газу про це зазначається окремою графою в акті звірки із зазначенням розміру пільги .  

Ø       Зведений розрахунок вартості переданого Балансоутримувачу газу для побутових потреб мешканців  проводиться  за  діючими  цінами відповідно  до  Норм  споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників,  затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.99 N619. 

3.1.2. Шляхом щомісячного зняття показників будинкових лічильників газу (у випадку встановлення таких у багатоповерхових будинках): 

Ø       Сторони домовились, що зняття та фіксування показників здійснюється представниками обох Сторін договору до кожного 25-го числа звітного місяця, , про що складається відповідний акт у двох примірниках, по одному для кожної із Сторін,  підписується уповноваженими представниками Сторін та скріплюється їхніми печатками.  

Ø       Розрахунок вартості переданого Балансоутримувачу газу для побутових потреб мешканців в цьому випадку проводиться Балансоутримувачем відповідно до „Тимчасового положення про порядок проведення розрахунків за надання населенню  послуг  з газопостачання  в  умовах використання лічильників природного газу (будинкових  або  на  групу  будинків)”,  затвердженого  постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2002  N620. 

3.1.3. Шляхом щомісячного зняття показників квартирних лічильників газу: 

Ø       Сторони домовились, що зняття та фіксування таких показників здійснюється до кожного 25-го числа звітного місяця  представниками Балансоутримувача, про що складається зведений побудинковий акт у двох примірниках, по одному для кожної із Сторін,  підписується уповноваженими представниками Сторін та скріплюється їхніми печатками. При цьому, Постачальник наділяється правом контролювати достовірність відображення в цьому акті знятих показників квартирних лічильників газу шляхом періодичної звірки його працівниками показників лічильників безпосередньо у квартирах мешканців.  

Ø       При наявності в окремих мешканців пільг  на оплату газу про це зазначається  окремою графою у складеному у відповідності з цим пунктом акті.  

Ø       Зведений розрахунок вартості переданого Балансоутримувачу газу для побутових потреб мешканців  проводиться на підставі фактичних показань лічильників газу мешканців. 

3.2. На підставі вищезазначених актів Постачальником до 27-го числа звітного місяця складається та надсилається Балансоутримувачу зведений акт обсягів переданого Балансоутримувачу газу для побутових потреб у двох примірниках, по одному для кожної із сторін, в якому відображається загальна вартість поставленого Балансоутримувачу газу з урахуванням всіх пільг та субсидій мешканців та показників побудинкових та поквартирних лічильників.  

3.3. Протягом 2-х робочих днів з дня отримання акту Балансоутримувач розглядає, підписує його та повертає один примірник Постачальнику, і він є основою для проведення розрахунків з Постачальником.  

3.4. У випадку, якщо в Балансоутримувача виникли претензії щодо достовірності даних, викладених в акті, він повинен протягом вказаних  2-х днів письмово направити їх на адресу Постачальника; в іншому випадку Сторони дійшли згоди, що відсутність письмових заперечень протягом вказаного строку є фактом повного узгодження умов такого акту, і він є основою для подальших розрахунків між Сторонами. 

3.5. На підставі розрахунків, проведених у відповідності до пунктів 3.1. – 3.2. Балансоутримувач самостійно розраховує вартість місячного обсягу спожитого газу у кожній квартирі й передає цю інформацію до Головного інформаційно-обчислювального центру КМДА для оформлення єдиного рахунку на оплату житлово-комунальних послуг. У випадку, якщо Балансоутримувач не користується послугами Головного інформаційно-обчислювального центру КМДА (ГІОЦ), він самостійно виставляє мешканцям рахунки на оплату. 

4. Ціна газу 

4.1. Роздрібні ціни на природний газ (за наявності лічильника газу і у разі відсутності    лічильника газу) для комунально-побутових потреб мешканців монопольно встановлюються уповноваженим на це органом державної влади -Національною комісією регулювання електроенергетики України (НКРЕ). 

4.2. У випадку зміни державою ціни на газ, такі зміни  є обов’язковими для розрахунку грошових зобов’язань сторін за даним договором з моменту введення в дію нових цін. 

4.3. Загальна вартість переданого Постачальником Балансоутримувачу газу для побутових потреб щомісячно визначається на основі даних, отриманих згідно пп.3.1.1-3.1.3 цього Договору. 

4.4. Станом на день укладення договору роздрібна ціна газу для населення встановлена постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 19.12.2006 за №1672. 

5. Порядок та умови оплати вартості газу 

5.1. Балансоутримувач зобов’язується за власні кошти забезпечувати мешканців бланками єдиних розрахункових документів платників комунальних послуг, в яких, зокрема, повинні зазначатись: розміри щомісячної плати за природний газ, що споживається кожним мешканцем – власником особистого рахунку відповідного помешкання (квартири), кількість жильців, суми наданих законодавством пільг та субсидій. 

При зміні норм та тарифів на газопостачання в оперативному порядку вносити необхідні перерахунки до розрахункових документів платників комунальних послуг, з метою забезпечення доплати за газ з дня запровадження нових тарифів. 

5.2. Якщо Балансоутримувач користується послугами ГІОЦ КМДА з розщеплення платежів, щомісячно, до 10 числа наступного за звітним місяця, Балансоутримувач зобов’язується забезпечувати збір та надходження до транзитного рахунку ГІОЦ грошових коштів мешканців за діючими тарифами по єдиних розрахункових документах платників комунальних послуг. 

5.3. Якщо Балансоутримувач не користується послугами ГІОЦ КМДА з розщеплення платежів, Балансоутримувач зобов’язується щомісячно, до 10 числа наступного за звітним місяця, забезпечувати збір коштів, та перераховувати їх на рахунок Постачальника як вартість газу, спожитого мешканцями. 

5.4. Суми коштів, які надійшли від уповноважених установ та організацій по відшкодуванню втрат за надання пільг та субсидій з оплати природного газу Балансоутримувач зобов’язується перераховувати Постачальнику протягом 3-х банківських днів з дня отримання. 

Коло осіб, які користуються пільгами при оплаті за природний газ, розмір плати і порядок її застосування визначається чинним законодавством України. 

5.5. У разі нездійснення платежів окремими мешканцями до 10 числа кожного наступного за звітним місяця, або у разі не надходження коштів по відшкодуванню пільг та субсидій по оплаті за газ, Балансоутримувач приймає на себе зобов’язання невідкладно вжити всіх правових заходів для забезпечення своєчасної оплати за спожитий газ мешканцями (уповноваженими установами та організаціями по відшкодуванню пільг та субсидій), зокрема, шляхом стягнення заборгованості з боржників через суд. Щоквартально Балансоутримувач надає Постачальнику список боржників, які мають більш як трьохмісячну заборгованість по оплаті вартості газу, й інформацію про передачу своїх вимог щодо таких боржників до суду. 

5.6. Балансоутримувач вправі здійснювати достроковий розрахунок із Постачальником за спожитий мешканцями у відповідний місяць газ за рахунок власних коштів, не чекаючи надходжень від жителів. При цьому в платіжних дорученнях Балансоутримувач повинен обов’язково зазначати призначення платежу, номер договору, дату його підписання. В такому випадку, пізніше зібрані від населення кошти за відповідний період залишаються у Балансоутримувача. 

5.7. Звірка стану розрахунків сторін оформлюється щоквартальним актом на підставі відомостей про фактичну оплату Балансоутримувачем вартості спожитого мешканцями газу та зведеного акту переданого Балансоутримувачу обсягу газу протягом 10 днів з моменту вимоги однієї із Сторін. Жодна із сторін не вправі ухилятися від проведення такої звірки. 

5.8. У разі перерви в централізованому гарячому водопостачанні в квартирах, обладнаних газовими плитами без лічильників, після закінчення півріччя згідно Постанови Кабінету міністрів України від 08.06.1996р. №619 та розпорядження Київської міської державної адміністрації від 07.10.2003р. №1856 Балансоутримувач зобов’язаний укладати наступні двосторонні акти: 

- з теплопостачальними підприємствами або виробниками гарячої води з зазначенням адрес будинків та термінів відсутності в них гарячого водопостачання; 

- з Постачальником із зазначенням адрес будинків, термінів відсутності гарячого водопостачання, кількості мешканців та суми доплати за користування газом згідно відповідних тарифів, які передбачають відсутність централізованого гарячого водопостачання. 

5.9. Балансоутримувач зобов’язаний письмово повідомляти Постачальника та проводити остаточні розрахунки з Постачальником при переведенні того чи іншого з належних йому будинків на капремонт, реконструкцію або у зв’язку з їх ліквідацією. 

6. Порядок та умови оплати послуг Балансоутримувача, пов’язаних із обліком та збиранням коштів від мешканців 

6.1. Послуги Балансоутримувача, пов’язані із обліком та збиранням від мешканців коштів за газ, оплачуються Постачальником у порядку та на умовах, передбачених розпорядженням Київської міської державної адміністрації №748 від 19.05.2000, а саме: 

6.1.1. Постачальник зобов’язується відшкодовувати Балансоутримувачу, який користується послугами ГІОЦ КМДА з розщеплення платежів, вартість витрат на виконання робіт, пов’язаних зі збором, обліком та розподілом платежів населення за послуги з газопостачання у розмірі 4% від сум, які надійшли Постачальнику від  мешканців за спожитий ними газ. Винагорода включає у себе ПДВ. 

6.1.2. Якщо Балансоутримувач не користується послугами ГІОЦ КМДА з розщеплення платежів Постачальник зобов’язується відшкодовувати йому вартість витрат на виконання робіт, пов’язаних зі збором, обліком та розщепленням платежів населення за послуги з газопостачання у розмірі 5% від сум, які надійшли Постачальнику від Балансоутримувача, або від мешканців за спожитий ними газ. Винагорода включає у себе ПДВ. 

6.2. При незабезпеченні своєчасного збору з мешканців оплати за спожитий природний газ згідно з п. 5.2., 5.3., плата Балансоутримувачу за збір та зарахування платежів, яка визначена у п. 6.1., може бути зменшена Постачальником на 1% від суми коштів, що за нормальних умов підлягають сплаті за ці послуги у відповідному кварталі. 

7. Права та обов’язки Сторін 

7.1. Постачальник має право: 

7.1.1. Вимагати від Балансоутримувача своєчасної і в повному обсязі оплати вартості переданого йому газу для надання комунальної послуги мешканцям. 

7.1.2. На вимогу Балансоутримувача або за своєю ініціативою припиняти постачання газу окремим мешканцям у випадках: 

Ø       порушення мешканцем строків та розміру сплати за надані комунальні послуги з газопостачання; 

Ø       самовільного використання газу; 

Ø       проведення планово-профілактичного обслуговування та/або капітального ремонту систем газопостачання; 

Ø       ліквідації наслідків аварій, спричинених надзвичайними ситуаціями техногенного, природного або екологічного характеру, та проведення ремонтно-відновлювальних робіт; 

Ø       перешкоджання у доступі представника Постачальника чи Балансоутримувача до житлового приміщення для контролю правомірності використання газу; 

Ø       порушення мешканцем Правил безпеки систем газопостачання, що створює загрозу виникнення аварійної ситуації; 

Ø       подання мешканцем письмової заяви про припинення йому газопостачання. 

Відключати від системи газопостачання газове обладнання, якщо воно знаходиться у стані, непридатному до експлуатації і не підлягає ремонту. 

7.1.3. Вимагати від Балансоутримувача або мешканців відшкодування збитків згідно з Порядком відшкодування збитків, завданих газопостачальній або газотранспортній організації внаслідок порушення мешканцями природного газу Правил надання населенню послуг з газопостачання. 

7.1.4. Перевіряти стан  лічильників  газу,  їх  покази,  а також  цілісність пломб на них та на газових приладах і пристроях, відключених від  системи  газопостачання,  характеристики  об'єкта надання послуг. 

7.1.5. У невідкладних випадках, пов'язаних з урятуванням життя людей та майна, здійснювати проникнення до житла та іншого підсобного приміщення мешканців, де розташовані внутрішньобудинкові  системи газопостачання і дворові газопроводи, для проведення в них огляду та  ліквідації  аварій  без  отримання згоди мешканця (несанкціонований доступ) у порядку, встановленому законодавством. 

7.1.6. Установлювати мешканцям  лічильники  газу.  

7.1.7. Проводити з участю представника Балансоутримувача чи самостійно не рідше ніж один раз на шість місяців контрольне зняття показань лічильників газу, встановлених в квартирах мешканців.  

7.1.8. Доступу в приміщення, будинки і споруди для ліквідації аварій,  усунення  неполадок санітарно-технічного та інженерного обладнання, його встановлення і заміни, проведення технічних та профілактичних оглядів і перевірки показань засобів обліку в порядку, визначеному законодавством та договорами. 

7.2. Постачальник зобов’язується: 

7.2.1. Забезпечити безперервне постачання газу Балансоутримувачу для забезпечення його статутної діяльності, пов’язаної із наданням мешканцям широкого спектру комунальних послуг,  якісні показники та величина тиску якого відповідають вимогам нормативних документів. 

7.2.2. Проводити в порядку, встановленому законодавстовом, відповідні перерахунки розміру вартості послуг за цим договором в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження їх якості. 

7.2.3. Здійснювати технологічний облік матеріальних та енергетичних ресурсів. 

7.2.4. Публікувати в газеті КМР „Хрещатик” та повідомляти іншим шляхом детальну інформацію про зміну роздрібних цін на газ за п'ять днів до введення їх у дію, якщо інший порядок їх чинності не визначений державою. 

7.2.5. Розглядати у встановленому порядку претензії Балансоутримувача щодо відповідності якісних показників газу, величини тиску і за наявності відповідних підстав задовольняти його вимоги. 

7.2.6. Своєчасно  вживати   заходів   для   локалізації   та ліквідації аварійних ситуацій. 

7.2.7. У разі звернення Балансоутримувача до Постачальника, у тому числі для перевірки якості надання послуг, направити свого представника за місцем виклику протягом  двох  робочих  днів  в узгоджений із Балансоутримувачем час. 

7.3. Балансоутримувач має право: 

7.3.1. Безперервно отримувати газ для побутових потреб мешканців, якісні показники та величина тиску якого відповідають вимогам нормативних документів. 

7.3.2. На відшкодування завданих Постачальником збитків внаслідок порушення ним Правил надання населенню послуг з газопостачання та умов цього договору. 

7.3.3. На перевірку  якісних  показників  газу  та/або  величини тиску та якості надання послуг. 

7.3.4. На зменшення розміру плати у разі погіршення якісних показників газу та зниження величини тиску газу. При цьому Балансоутримувач зобов’язується самостійно протягом одного місяця з моменту виявлення факту невідповідності якісних показників газу встановленим параметрам та характеристикам якості або з моменту перерви в наданні послуг з газопостачання здійснити мешканцям перерахунок оплати за неякісне надання або ненадання послуги з газопостачання на підставі підтверджувальних документів. 

7.3.5. На проведення перерахунку за фактично надані послуги з газопостачання у випадках передбачених даним договором та законодавством.  

7.3.6. Здійснювати перерахунок розміру оплати за послуги з газопостачання в разі зміни розміру опалювальної площі та кількості осіб, яким надаються послуги з газопостачання, з моменту настання змін (у разі відсутності лічильників газу). 

7.3.7. На зменшення нарахувань за спожитий газ мешканцям квартир та членам їх сімей за період їх тимчасової відсутності у відповідності з „Порядком звільнення наймачів (власників) квартир та членів їх сімей за період їх тимчасової відсутності від оплати за комунальні послуги”, затвердженим рішенням Київської міської ради від 28.03.2002р. №409/1843. 

7.4. Балансоутримувач зобов’язується: 

7.4.1. Підготувати та укласти із мешканцями договори на надання комунальних послуг з газопостачання з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання у відповідності до чинного законодавства. 

7.4.2. Вести облік мешканців квартир, що проживають у будинках, та надавати Постачальнику щомісячно відомості про кількість мешканців квартир, списки мешканців квартир, в яких встановлені газові лічильники, списки пільговиків із оплати комунальних послуг у розрізі пільг, а також дані про кількість осіб членів сімей пільговиків, на яких розповсюджується пільговий порядок оплати споживаного газу. 

Зазначені списки повинні надаватись станом на перше число кожного року та щомісячно коригуватись Балансоутримувачем на підставі даних поквартирного обліку й реєстрації мешканців. Результати коригування викладати в окремих списках. 

7.4.3. Провести з мешканцями інструктаж з безпечного користування газом у побуті, в тому  числі ознайомити їх з інструкцією з правил безпечного користування газовими приладами і пристроями. 

7.4.4. Дотримуватись виконання вимог п.5.5 цього договору з метою своєчасного надходження Постачальнику коштів за спожитий мешканцями газ. 

7.4.5. Своєчасно  проводити  підготовку  жилих  будинків  і  їх технічного обладнання до експлуатації в осінньо-зимовий період (в тому числі із залученням підрядників). 

7.4.6. Вести облік вимог (претензій) мешканців у зв'язку з порушенням порядку надання житлово-комунальних послуг в сфері газопостачання, зміною їх споживчих властивостей та перевищенням термінів проведення аварійно-відновлювальних робіт. 

7.4.7. Невідкладно повідомляти аварійно-диспетчерську службу Постачальника про всі недоліки  в роботі системи газопостачання за тел.04, своєчасно вживати заходів для локалізації та ліквідації аварійних ситуацій. 

7.4.8. Постійно забезпечувати збереження і цілість будинкових лічильників газу та пломб на них. Невідкладно  (протягом  3  днів) повідомляти Постачальника про недоліки в роботі лічильника (вихід з  ладу  лічильника  газу, його  несправність,  пошкодження  лічильника,  повірочного  тавра, цілісності пломб тощо). У разі виявлення та підтвердження факту порушення  пломби лічильника, чи навмисного його пошкодження – здійснювати перерахунок оплати за нормами споживання з моменту останньої перевірки. В цьому разі ремонт та встановлення такого лічильника відшкодовує Балансоутримувач. 

7.4.9. Неухильно дотримуватися самому й вимагати від мешканців дотримання у побуті вимог Правил безпеки систем газопостачання та Правил надання населенню послуг з газопостачання. 

7.4.10. Впроваджувати ресурсозберігаючі та новітні технології використання комунальних послуг з газопостачання.  

8. Відповідальність Сторін 

8.1. За невиконання або неналежне виконання своїх зобов’язань за даним Договором Сторони несуть відповідальність у відповідності з чинним законодавством України. 

8.2. В разі незабезпечення повноти та своєчасної оплати за поставлений Балансоутримувачу газ для побутових потреб у строки, зазначені у п.5.2. даного Договору, останній сплачує на користь Постачальника пеню у розмірі 0,01% від суми простроченого платежу, за кожен день прострочення платежу.  

8.3. Балансоутримувач несе фінансову й цивільно-правову відповідальність за збитки, спричинені несвоєчасною оплатою населенням послуг із газопостачання, якщо він не забезпечив належне й ефективне виконання п. 5.5. договору. 

8.4. Штрафні санкції нараховуються Сторонами протягом одного року з моменту прострочення платежу чи з моменту іншого порушення умов договору. 

8.5. В разі безпідставного невиконання Постачальником своїх зобов’язань з поставки газу Балансоутримувачу для побутових потреб він виплачує останньому пеню у розмірі 0,1% від вартості недопоставленого з його вини газу. 

9. Форс-мажор 

9.1. Сторони звільняються від відповідальності за часткове або повне невиконання обов'язків за  даним договором, якщо це невиконання є наслідком непереборної сили (форс-мажорних обставин). 

9.2. Під форс-мажорними обставинами розуміють обставини, які виникли після  підписання  договору  внаслідок  непередбачених  сторонами  подій надзвичайного і невідворотного характеру, включаючи вибухи на газопроводі, пожежі, землетруси, повені, оповзні, інші стихійні лиха, вибухи, війну або військові дії. Строк виконання зобов'язань відкладається на строк дії форс-мажорних обставин. 

9.3. Достатнім доказом дії форс-мажорних обставин є документ, виданий Торгово-промисловою палатою України. Термін повідомлення між сторонами про такі обставини - негайно. Надання доказуючих документів - протягом 14 днів з моменту їх виникнення. 

9.4. Крім цього, Балансоутримувач звільняється від обов’язку нести відповідальність за несплату вартості спожитого мешканцями газу в тому розмірі, який буде підтверджено судовими рішеннями (наказами) про стягнення коштів з конкретних боржників за період дії цього договору (на основі щоквартальних довідок). 

10. Порядок вирішення спорів 

10.1. Будь-які спори щодо зобов’язань та відносин, які походять з цього договору або виникають у зв’язку з ним, підлягають розгляду в господарських судах України. 

11. Інші умови 

11.1. Даний договір складений у двох примірниках, по одному для кожної із сторін, які мають однакову юридичну силу. 

11.2. Сторони домовились, що текст цього Договору, усі матеріали, інформація та відомості, що стосуються Договору, є конфіденційними і не можуть передаватися третім особам без попередньої згоди іншої сторони, крім випадків, коли така передача пов’язана із виконанням обов’язків по цьому Договору. Дане застереження діє як в межах терміну дії Договору, так і після його припинення. 

11.3. Зміни і доповнення до даного договору повинні бути зроблені в письмовій формі і підписані повноважними представниками сторін, окрім випадку зміни цін на газ, які монопольно встановлюються законодавчими або нормативно-правовими актами України. Про такі зміни Постачальник повідомляє Балансоутримувача у відповідності до умов п.6.2.6 цього Договору. 

11.4. Сторони зобов'язуються повідомляти одна одній про зміни назви, посадових осіб, своїх платіжних реквізитів, юридичних адрес, номерів телефонів, телефаксів, а також про випадки реорганізації чи правонаступництва та ініціювання третіми особами стосовно будь-кого із Сторін процедури банкрутства у 5-ти денний термін з дня виникнення відповідних змін чи настання випадків рекомендованим листом або факсограмою. 

11.5. У випадку будь-яких змін в статусі платника податків, Сторони зобов’язані повідомити одна одну в термін 5-ти робочих днів з моменту їх виникнення.  

11.6. Позовна давність за даним договором встановлюється тривалістю у 3 (три) роки. 

11.7. Даний договір набирає чинності з „01” січня 2007 року і діє до „31” грудня 2011 року.  

11.8. Сторони домовились, що у випадку втрати чинності будь-якого нормативного акту чи його окремих положень, на які є посилання в умовах даного договору, сторони зобов'язуються керуватися іншими нормативно-правовими актами, які прийняті державою на заміну скасованим нормативним актам, та які визначають відповідні права та обов'язки сторін при виконанні умов цього договору. 

11.9. Балансоутримувач протягом 15 днів з початку кожного календарного року направляє рекомендованим листом Постачальнику або надає під розписку повний перелік будинків багатоповерхової житлової забудови, які охоплюються цим договором. У випадку зміни цього переліку (доповнення) Балансоутримувач повинен письмово повідомити Постачальника про такі зміни протягом 10 календарних днів. 

Додаток: перелік житлових будинків, що перебувають на балансі (в оперативному управлінні) Балансоутримувача. 

Юридичні адреси та реквізити сторін 

В. Зломинога

Рекомендовані статті у подібних рубриках: