ВНИМАНИЕ!

Вас автоматически перенаправит на сайт
 адвоката Зломинога Валерий

www.zlomynoga.com

Багаторічні насадження: просто дерева та кущі чи відокремлена земельна ділянка?


(доповнено судовою практикою 23.02.2010)
Протягом останнього десятиліття в різних куточках нашої держави йде судова боротьба між реорганізованими державними сільськогосподарськими підприємствами та новими власниками земельних ділянок за багаторічні насадження.

Під час розпаювання земель державних с/г підприємств їх членам та пенсіонерам з їх числа були виділені в натурі земельні ділянки на підставі п.ґ) ст.81 Земельного кодексу України (далі за текстом - ЗК України ): виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю). Так сталося, що частина отриманих громадянами у власність земель знаходиться під насадженнями (садами, кущами ягідників, виноградниками). На перший погляд, в цьому немає нічого дивного та такого, що б привернуло увагу. Проте, насправді, з першої ж осені після отримання таких земель з насадженнями громадяни починають зазнавати тиску зі сторони підприємств, створених на базі радгоспів та колгоспів. Підприємства чинять перешкоди у використанні земель під насадженнями, розставляють охорону навколо цих земель, не допускають громадян-власників на їх земельні ділянки, та що найгірше – підприємства самостійно продовжують по даний час збирати врожай з ділянок, які їм не належать.


В такій ситуації свої дії керівники підприємств виправдовують лише одним – «роздержавлення землі проведено не зовсім правильно, ці насадження були закладені за кошти підприємства і віднесені на баланс підприємства, а тому ми маємо право збирати з них урожай. А земля, яка під багаторічними насадженнями може й належить людям». Отаку відповідь можна зазвичай почути, оце і всі пояснення та докази, які підприємство може надати.  
Однак, з такими твердженнями погодитись неможливо. Є достатня законодавча база нормативних актів, які повністю спростовують подібну позицію «липових» власників насаджень та їхні права на збір урожаю.  

1. Найперший нормативний акт, який дає визначення багаторічних насаджень, це ГОСТ 26640-85 «Землі. Терміни та визначення» (далі за текстом – ГОСТ 26640-85 ), затверджений постановою Державного комітету СРСР по стандартам від 28.10.1985 за №3453. Згідно п.27 ГОСТ 26640-85 багаторічне сільськогосподарське насадження - сільськогосподарське угіддя, що використовується під штучно створені древесні, кущові або травянисті багаторічні насадження, призначені для отримання врожаю плодово-ягідної, технічної та лікарської продукції, а також для декоративного оформлення територій. До багаторічних сільськогосподарських насаджень відносяться: сад, виноградник, ягідник, плодовий розплідник, плантації та ін. У п.4 ГОСТ 26640-85 під сільськогосподарськими угіддями визначено земельні угіддя, які систематично використовуються для отримання сільськогосподарської продукції. Таким чином, багаторічні насадження - це не окрема група дерев, кущів чи рослин, а земельні угіддя, тобто окрема земельна ділянка, з розміщеними на ній деревами, кущами та іншими рослинами як один цілий об'єкт. 

2. З аналізу положень п.а) ч.2 ст.22, п.а) ч.1 ст.19 ЗК України випливає визначення багаторічних насаджень – це вид сільськогосподарських угідь земель сільськогосподарського призначення. Тобто, законодавець тлумачить, що багаторічні насадження - це не що інше як земельна ділянка

3. Зі змісту ст.6 Закону України «Про плату за землю» вбачається, що багаторічні насадження - це вид сільськогосподарських угідь, в розрізі п.а) ч.2 ст.22 ЗК України - вид земель сільськогосподарського призначення. Отже, і в Законі України "Про плату за землю" законодавець під багаторічними насадженнями розуміє не що інше як земельну ділянку

4. Положеннями ч.2 ст.79 ЗК України встановлено, що право власності на земельну ділянку поширюється в її межах на поверхневий (ґрунтовий) шар, а також на водні об’єкти, ліси та багаторічні насадження, які на ній знаходяться. Тобто, земельні ділянки з розміщеними на них насадженнями, отримані громадянами у власність, належать таким громадянам на праві власності разом з насадженнями як один цілий об'єкт

5. Згідно ч.3 ст.373 Цивільного кодексу України (далі за текстом - ЦК України) право власності на земельну ділянку поширюється на поверхневий (ґрунтовий) шар у межах цієї ділянки, на водні об'єкти, ліси, багаторічні насадження, які на ній знаходяться, а також на простір, що є над і під поверхнею ділянки, висотою та глибиною, які необхідні для зведення житлових, виробничих та інших будівель і споруд. Дана норма повністю кореспондується з ч.2 ст.79 ЗК України. При цьому слід зазначити, що ч.2 ст.79 ЗК України та ч.3 ст.373 ЦК України є імперативними нормами законодавства, а тому підлягають прямому застосуванню та не можуть передбачати будь-яких виключень в їх застосуванні до відносин права власності на земельні ділянки. 

6. Держава Україна в особі Міністерства аграрної політики України визнає та підтверджує той факт, що державні акти на право приватної власності на землю, видані громадянам на розпайовані землі під багаторічними насадженнями, поширюють свою дію також і на самі багаторічні насадження, розташовані на цих землях. Так, в пп. 6.1, 6.2 Компоненти 6 «Підтримка в реструктуризації сільськогосподарських підприємств» (далі за текстом - Компоненти 6 ), затвердженого наказом Міністерства аграрної політики України №576 від 25.10.2005 «Про реалізацію Компоненти 6 «Поглиблення реструктуризації сільськогосподарських підприємств», звертається увага акціонерних товариств на наявні в них проблеми у зв’язку з тим, що вартість багаторічних насаджень віднесено до статутного фонду, а землі під багаторічними насадженнями розпайовано і видано держакти на земельні ділянки, а значить на насадження. Причиною таких проблем в акціонерних товариствах Мінагрополітики називає в абз.4 п. 6.1 Компоненти 6 формальність проведення реорганізації. Таким чином, реорганізовані підприємства невправі стверджувати, що багаторічні насадження є його власністю, посилаючись на те, що ці насадження внесені до статутного фонду товариства. Зазначені багаторічні насадження належать власнику земельної ділянки, на яку видано державний акт на право приватної власності

7. Для вірного розуміння правової природи співвідношення земельної ділянки та насаджень, що на ній розміщені, слід звернутися до Глави 12 Цивільного кодексу УРСР (далі за текстом - ЦК УРСР ). Згідно ст.131 ЦК УРСР складовою частиною речі є все те, що не може бути відділене від неї без пошкодження і істотного знецінення речі. При переході права на річ складові частини її не підлягають відділенню. У відповідності до ст.132 ЦК УРСР приналежністю є річ, призначена служити головній речі і звязана з нею спільним господарським призначенням. Приналежність наслідує долю головної речі, якщо в договорі або в законі не встановлено інше.
Аналогічні норми містяться також в Главі 13 ЦК України . Стаття 179 ЦК України визначає, що річчю є предмет матеріального світу, щодо якого можуть виникати цивільні права та обов'язки. Ч.2 ст.183 ЦК України визначає, що неподільною є річ, яку не можна поділити без втрати її цільового призначення. У відповідності до ст.187 ЦК України складовою частиною речі є все те, що не може бути відокремлене від речі без її пошкодження або істотного знецінення. При переході права на річ її складові частини не підлягають відокремленню
Так як насадження, що розміщені на земельній ділянці, неможливо відділити від цієї земельної ділянки без втрати її цільового призначення або істотного знецінення, то відповідно насадження, що ростуть на земельній ділянці, є складовою частиною цієї земельної ділянки як неподільної речі, а тому при переході права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення під товарним сільськогосподарським виробництвом до громадянина переходить також право власності на всі його складові частини, тобто насадження

8. Постановою Верховної Ради України "Про форми державних актів на право власності на землю і право постійного користування землею" від 13.03.1992 було затверджено форму державного акту на право приватної власності на землю (зазначена Постанова  діяла до 08.01.2004). У затвердженій Постановою формі державного акта на право приватної власності на землю містилася графа про кількість багаторічних насаджень (в гектарах), окремо від ріллі та кормових угідь, з числа сільськогосподарських угідь. Слід звернути увагу, що багаторічні насадження в даному випадку вимірюються не кількістю дерев чи кущів, а гектарами, тобто площею земельної ділянки. Таким чином, згідно даної Постанови багаторічні насадження - це земельна ділянка з розташованими на ній насадженнями.

9. Тимчасовим порядком проведення робіт по видачі державних актів колективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам, у тому числі створеним на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, на право колективної власності на землю (далі за текстом – Тимчасовим порядком ), затвердженим наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 15 березня 1995 року за №18, було передбачено, що для видачі державного акту на право колективної власності на землю одним з необхідних документів була експлікація земель в межах землекористування відповідного підприємства (пп.5, 9 Тимчасового порядку ). Форма такої експлікації містилася в додатку до Тимчасового порядку. В експлікації земель підприємства містилася графа про кількість багаторічних насаджень (в гектарах), окремо від ріллі, сіножатей, пасовищ, з числа сільськогосподарських угідь. Слід звернути увагу, що багаторічні насадження в даному випадку вимірюються не кількістю дерев чи кущів, а гектарами, тобто площею земельної ділянки. Тобто, Тимчасовий порядок вказував на те, що багаторічні насадження - це земельна ділянка з розташованими на ній насадженнями як один цілий об'єкт.
Крім того, згідно з Тимчасовим порядком ведення державного реєстру земель, затвердженим наказом Державного комітету по земельних ресурсах від 2 липня 2003 року № 174 (зареєстрованим в Міністерстві юстиції 25 липня 2003 року за № 641/7962), дані про площу багаторічних насаджень є кількісною характеристикою земельної ділянки. Отже, багаторічні насадження та земельна ділянка є одним природним об’єктом.

10. Під час судових спорів на предмет хто є власником багаторічних насаджень слід звернути також увагу на те, що перебування майна, у тому числі приміщень, споруд, будинків на балансі підприємства (організації) ще не є безспірною ознакою його права власності. Баланс підприємства (організації) є формою бухгалтерського обліку, визначення складу і вартості майна та не визначає підстав знаходження майна у власності (володінні) підприємства (організації). Саме такої позиції дотримується Верховний Суд України при розгляді справ про власність, зокрема і в рішенні від 12.06.2007.

Враховуючи все викладене, у відносинах, що складаються між реорганізованим с/г підприємстовм та громадянином, багаторічні насадження не можуть розглядатися як окремий об’єкт відносин права власності на земельну ділянку, оскільки, насадження та земельна ділянка під ними є одним цілим об’єктом – земельною ділянкою, яка у відповідності до вищезазначених нормативно-правових актів має назву – багаторічні насадження.
В. Зломинога

Рішення Верховного Суду України щодо спорів про право власності на багаторічні насадження

Рекомендовані статті у подібних рубриках: