ВНИМАНИЕ!

Вас автоматически перенаправит на сайт
 адвоката Зломинога Валерий

www.zlomynoga.com

Прогалини в законодавстві

Питання застосування чинного законодавства, на які варто спробувати дати відповідь:

1.      Чи можлива передача в управління акцій при збереженні гарантій обох сторін (повернення після закінчення строку договору акцій їх передавачу, та невідкличність їх від управителя протягом строку договору) і яка для цього необхідна конструкція відносин між сторонами? 

2.      Які наслідки для дійсності угоди щодо відчуження/придбання речі, укладеної добросовісним набувачем з продавцем, у разі визнання попередньої угоди, за якою продавець придбав цю річ, недійсною? 

3.      Чи можливий позов про визнання договору неукладеним? Якщо так, то при яких умовах і хто є відповідачем по такому позову? Чим визнання договору неукладеним позов відрізняється від визнання договору недійсним? 

4.      Чи можливе пред’явлення позову про визнання нікчемної угоди недійсною виходячи зі змісту ст.16 ЦК і ст.ст.1, 2 ГПК України? Якщо так – то хто має бути відповідачем за таким позовом? 

5.      Чи можливий позов про визнання правочину дійсним? 


6.      Чи доводить беззаперечно акт приймання-передачі робіт (послуг) по договору факт виконання робіт (послуг) – тобто, чи може замовник в суді заперечувати факт виконання робіт за наявності підписаного ним акту приймання робіт (послуг)? 

7.      Чи можлива уступка вимоги спеціальним суб’єктом (банком, страховиком, володарем ліцензії тощо) суб’єкту, який не має такого спеціального статусу по зобов’язанням з договорів такої спеціальної діяльності? 

8.      Чи є виконання зобов’язання право чином відповідно до ЦК України? 

9.      У разі подання апеляційної скарги у Господарський апеляційний суд з пропуском строку, суд вправі з поважних причин пропуску строку поновити його. Що в такому разі відбувається із набранням чинності оскаржуваним рішенням суду першої інстанції? 

10.  Які факти маються на увазі в ч.ч. 2, 4 ст.35 ГПК? Наприклад, чи є такими фактами встановлення в рішенні суду факту наявності права власності у визначеної особи, дійсності/недійсності угоди, належності виконання зобов’язання тощо? 

11.  Про які ті самі сторони йде мова в ч.2 ст.35 ГПК? Усі ті самі особи, що брали участь у справі по якій було винесено рішення, що має преюдиціальне значення; ті ж особи із збереженням їх процесуального положення у новій справі; деякі з вказаних осіб тощо? 

12.  Товариство з обмеженою відповідальністю має у постійному користуванні земельну ділянку, яку складають землі лісового фонду та землі водного фонду. Чи можливо для ТОВ оформити право власності на таку земельну ділянку? 

13.  Чи є поштова марка об’єктом авторського права? 

14.  Які наслідки неотримання автором похідного твору дозволу на переробку від автора, твір якого зазнав переробки? Чи може в такому випадку автор похідного втору реалізувати своє авторське право на похідний твір? 

15.  Який позов може ініціювати платник за векселем з метою уникнути відповідальності за неплатіж? Якими можуть бути підстави такого позову? Можливість визнання недійсними векселів. 

16.  Переказний вексель, виданий резидентом на ім’я резидента (акцептант теж резидент), виражений в іноземній валюті – які існують обмеження? Які заходи можна запропонувати платнику/векселедержателю за таким векселем? 

17.  Під час позовного провадження у господарському суді кредитор відмовляється від позову, провадження у справі припиняється по п.4 ст.80 ГПК України. Далі кредитор уступає вимогу до боржника третій особі. Чи буде пов’язана третя особа процесуальними наслідками дій первісного кредитора? 

18.  Можливість об’єднання в одній позовній заяві вимог по стягненню заборгованості за декількома векселями. 

19.  Конкурсний кредитор входить до комітету кредиторів. Цей кредитор уступає вимогу до боржника третій особі. Чи може ця третя особа замінити первісного конкурсного кредитора у комітеті кредиторів? Чи стає третя особа конкурсним або поточним кредитором? 

20.  Чи є преюдиціальними для господарського суду факти, встановлені районним судом в процесі розгляду справи непозовного провадження (п.4 ст.35 ГПК України)? 

21.  Чи вправі акціонер (учасник) товариства ініціювати від свого імені позов, направлений на захист прав товариства (оскаржувати рішення державних органів в разі накладення стягнення на товариство, визнавати недійсними угоди, укладені товариством, тощо)? Яким чином такий акціонер (учасник) може обґрунтувати своє право на позов у даному випадку? 

22.  Можливість пред’явлення від свого імені позову особою, яка діє як повірений за договором доручення з кредитором, якому належить право вимоги. Якщо це можливо з точки зору процесуального законодавства – то які умови мають бути приписані в такому договорі доручення? 

23.  Чи потребує відступлення частки в статутному фонді ТОВ (або акцій АТ) письмової згоди другого з подружжя, якщо частка (акції) набуті за час шлюбу? 

24.  Державне підприємство має в постійному землекористуванні землю сільськогосподарського призначення, на  якій посадило багаторічні насадження (фруктовий сад). Чи вправі ДП продати сад? Якщо так, то чи вправі новий власник саду вимагати від сільради вилучення землі від ДП і передачі йому на праві оренди і відповідно чи буде зобов’язана сільрада передати землю в оренду новому власнику саду? 

25.  Розмежування понять особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, та особи, що підозрюється у вчиненні адміністративного правопорушення. Чи правомірним буде затримання особи, щодо якої не винесено постанови щодо накладення  адміністративного стягнення за адміністративне правопорушення? 

26.  Апеляційним судом скасовано вже виконане рішення першої інстанції про поновлення працівника на роботі. При цьому, у зв’язку з поновленням такого працівника іншу особу звільнено за п.6 ч.1 ст.40 КЗпП України. Якими мають бути дії цієї звільненої особи для свого поновлення на роботі після вищезазначеного  рішення апеляційної інстанції? Чи можливий в даному випадку поворот виконання рішення? Чи повинен був суд притягнути дану особу в якості третьої особи у справі? 

27.  Чи може підприємство видати наказ про звільнення працівника під час знаходження останнього на лікарняному? 

28.  Які дії апеляційного господарського суду при надходженні від сторін спору заяви про укладення мирової угоди? 

29.  Порядок виконання рішення третейського суду про визнання права власності на нерухоме майно?

Рекомендовані статті у подібних рубриках: